Gene Manavlar

Geçen yazımda, çok kısıtlı olan polis kadrosundan, altı memurunun Cevat Şakir Caddesindeki kronik otopark problemi için kullanıldığını yazmıştım. Aşağıda 23 Temmuz 2002 tarihinde yayınlanmış olan yazımdan bazı kısımları tekrarlıyorum.

Bodrum Belediyesine ait olan, kasap ve balıkçıları içine alan, dört tarafı yolla çevrili, bu adacık yerli ve yabancıların alâkasını çekecek ve zevkle faydalanacakları bir çarşıcık hâline kolaylıkla gelebilecek niteliktedir. Ancak bugün kullanılması imkânı çok kısıtlıdır. Bilhassa yaz aylarında, kalabalıktan ve park yeri olmadığından, alışveriş etmek bir eziyettir. Oraya yakın  olan Vittoria’nın altındaki park yeri çok zaman dolu olmakta ve 40 derecenin üstündeki sıcakta, uzaklardan yürümek işin tadını kaçırmaktadır. Cadde üzerinde park yapmak yasak olmasına rağmen, halkımız çaresizlikten, devamlı olarak, alel acele de olsa, buraya park etmeye mecbur olmaktadır. Buna mani olmak için de görevliler vasıtaları, zaman, zaman, çekmektedirler. Bütün kovalamaca oyununa rağmen, orasını vasıtasız görmek mümkün değildir. Demekki burada mutlak bir park etme ihtiyacı kendisini göstermektedir.

Belediyenin önünde, kale yolunda ve liman boyunca ağaç altında serinleyecek, ve manzarası çok daha güzel, oturcak yerler mevcuttur, daha fazlası da düzenlenebilir. Manavların önünde kullanılamayan, bu sözüm ona parkın yerine, sıkıntıyı caddeden alacak bir oto parka ihtiyaç vardır. Bu yukarıda belirlenen dükkanlara olduğu kadar yakında bulunan Postahaneye gelenlere de faydalı olacak, iş yerlerinin önündeki skıntıyı da giderecektir. Bu işe karar verecek durumda olan yetkililerin, zahmet buyurarak burada cereyan etmekte olan kepazeliği izlemeleri, herkez için çok faydalı olacağı kanaatindeyim.

Gaye yolda park etmeye çalışanları kovalamak değil, mevcut olan ihtiyaca cevap bulmak olmalıdır. Kovalamaktan sonuç alınamayacağı artık belli olmuştur.

Bu mevkide, Cevat Şakir Caddesi boyunca kaldırım devam etmeli, kenarında gölge yapacak ağaçlar ilave edilmelidir. Kaldırım ile manavların arası ağaçlandırılmış, kısa vâdeli, sayaçlı, oto park sahası olarak düzenlenmelidir. Kolaylıkla bu alanda 25 adet oto park edebilir. Bu park yerinin süresi en fazla yarım saat olmak üzere sınırlanmalıdır. Bu gibi işlek yerlerde park dükkanların işlemesi, halkın kolaylığı, gayesiyle tesis edmeli ve fiyatlandırılırmalıdır. Bizim bugünki değerimizle 15 dakika 0.50, yarım saat park 1.00 YTL olabilir. Ancak bu zamanı geçirenlere  ağır park yasağı cezası uygulanmalıdır. Öncelikle gaye halkı soymadan yaşayışlarını kolaylaştırmaktır, park yerinden para kazanmak ikinci derecede kalmalıdır. Bunun yanında ağır cezaların yazılması, çok kişinin bu kısa vadeli alışveriş imkanından faydalanmasını sağlar.

Buna ilave olarak balıkçıları ve kasapları dolaşan yol üzerinde, gene yarım saate sınırlı, paralel park yapılmasına müsade edilmelidir. Hâlen burası, gerek bazı dükkan sahiplerinin şahsi maksatları için korudukları, gereksede kendi araçlarını park yapmalarından ötürü, halkın kullanamadığı bir durumdadır. Bazı kimseler belediyenin yolunu parsellemiş, ve kendi özel gayeleri için kullanmaktalar. Belediye buradan bir gelir elde edememekte, halk da yararlanamamaktadır. Sayaçlı parl yeri konulduğunda bu bolgede 18 oto rahatlıkla park yapabilir.

Yapılacak otoparkın zemini tuğla ile kaplanırsa, hem yumuşak bir görünüşü olur, hem de sıcaklığı asfalt veya beton gibi yansıtmaz. Bölge bir plaza görünümüne erişir. Kırkbeş derece park yeri çizgilerinin de daha koyu renk tuğla ile belirlenmesi görünüşü bozmaz.

Yan tarafta da 80 kişi kapasitede bir lokanta sahası yaratılabilir. Bir havuz etrafında ağaçlar altında bu lokanta da yöreyi temizletyecek, çok kullanılan güzel bir yer olabailir.

Genellikle 10 saatlik bir sürede toplam 43 park yerinden 2,500 YTL’ye yakın gelir gelecektir. Yüzde onuna ceza yazıldığı varsayılırsa, cezalarlardan iki binin üzerinde gelir temin edilebilir. Lokantadan alınacak kira ile burası belediyeye güzel bir gelir kaynağı olacaktır.

Önerilen, veya benzeri tedbirler alındığı takdirde, bu adacık ve içindeki han, gayet arzu edilen zevkli alışveriş yapılabilen, devamlı kullanılabilen, bir çarşı halinde gelebilir. Bodrumun içerisinde de böyle, kaliteli, numune bir çarşıya ihtiyaç olduğu kaçınılmaz bir gerçektir. Aşağıdaki kaba krokiyi yetkililerin dikkatine sunarım.

About The Author

0 Comments