BESİAD ve Bodrum, 1

 

 

Bodrum Esnaf Sanayici ve İş Adamları Derneğinin eylemleri hakkında Bodrum Haber Ajansı’ndan Sayın Alp Arbak’ın yazısını okuyunca, bilgi edinmek şansım oldu. 26 Mayısta yapılan toplantıya Yarımada gazetesi yardımıyla katıldım.

Bu derneğin başkanı Sayın Dr. Sezgin Gökmen, başkan yardımcısı Deniz Eyinç ve kurucularını tebrik ederim. Bodrum’un sahibinin Bodrum’da yaşayanlar olduğunu, yetkililerin esiri olmadıklarını hatırlamış olarak eyleme başlamış olmalarını alkışla karşılıyorım. Bu girişim Bodrum için çok önemli bir başlangıçtır, devamlı olmasını ümit ederim. Deniz beyin toplantıya, Denizhan lokantasında, evsahipliği etmekte olmasına da, bütün Bodrum’lular namına, teşekkür ederim.

Yayınladıkları bültende eylemlerini gazeteler yoluyla halka ulaştıracakları belirtilmekteler. Gerek yayınlanan, gerek internet üzerinden ulaşılan, basına düşen görev, partilerden arık, sadece Bodrum’un geleçeğini düşünerek vakit ve kaynaklarını veren bu derneğe bütün imkanlarını kullanarak yer vermek olmalıdır.  Gösterilen çabayı halk tamamiyle öğrendiği ve anladığı takdirde, BESİAD’a yani Bodrum’a yardımcı olmaya başlayabilirler.

Halen kendi başına buyruk harekete alışmış, tepki almayan bir Belediye ve Meclisin aldığı bazı kararlara karşı çıkabilecek, kararlar alınmış olduğu halde uygulamasından vazgeçilmesi sorgulayacak, yapılan işlerin plansızlığını eleştirecek, hiçbir güç yok. BESİAD bize bu vazifeyi yapmak arzusunda olduğunu göstermektedir.

Bu toplantıda Sayın Başkanımız Mazlum Ağan da davetli olarak bulunmaktaydı. Üyelerin bir kısmının sordukları veya soramdıkları suallerde çekingenliklerini görmek üzücü idiyse de, hepsinin öyle olmadığı sevindirici idi. Başkan yollar hakkında yapılan plansızlıklar üzerinde daha evvel belirtilenlere ilave somut bir neden gösteremedi. Karayollarına bağlı olan çalışmalarda bir mikdar mazur görebilsek bile, şehir içerisindeki onarımların neden bukadar geç kaldığı hakkında söyledikleri tatminkar değildi. Sabırlı olun, bitince beyeneceksiniz, vaadi bizler için yetersizdi.

Diamond otel hakkında, Niçin yanlız bunun üzerinde duruyorsunuz, yarımada da ondan çok daha usulsüz yapılmış, çok daha yasaya uymayan oteller var, demesini hayret ve üzüntü ile karşıladık. Sayın başkan, iki yanlış’ın, bir doğru yapmayacağını unutmuşa benziyor.

Ayrıca da nedenleri ne olursa olsun, Bodrum’un göbeğinde, halkın bütün itirazlarına, yasaya aykırı diye mühürlenmesine rağmen, devamına, bitirilmesine, ve ruhsatsız çlışmasına müsade edilmesini, Borum’da yaşayanların unutabileceğini sanmıyorum.

Üyelerden birisi, Son yol yapımları plansızlığı sırasında tıkanan ve erişilemeyen yerlerin ortaya çıkmasını, bizi bir felaket halinde nekadar çaresizlikler içersisnde olacağımızın bir işareti olarak belirlediğini,dile getirdi. Bu yerinde gözlemeye, başkandan olumlu bir yanıt alınmadı. Bu hususta herhangi bir girişimin de yapılmamış olduğu anlaşıldı.

Büyük bir deprem, yol kayması veya sel felaketleri halinde, yarımadamızın birçok yerinin tıkalı kalacağı, bazı yerlere ne cankurtaran, ne etfayinenin erişebiceği, ne de hastahanelere varılabileceğı bir olasılık olarak karşımıza çıkıyor.

Gün geçtikçe yoğunlaşan trafiğin böyle bir felaket halinde geri kalan yolları da geçilmez hale getireceği muhakkaktır. Hiçbir alternatifi, ve boşaltma yolu olmayan bir kent, herhangi bir felakete karşı savaşmaya hazır olamaz. Gerek ana yollarımızın, gerek şehir içi yollarının planlanmış bir alternatif yol sistemi yoktur. Esasında şehrin ve yarımadanın yollarının ciddi olarak yapılmış bir planı da yoktur. Kullanılan haritaların hepsi, şu bu tarafından amatörce yapılmış, yalınış yulnuş şeylerdir.

Torba Yalıkavak ve Bodrum Yalıkavak yollarının en az iki yerde birbirine bağlanması, hem trafiği rahatlatması hem de alternatif boşalma yolu olarak doğru yolda atılmış bir adım olabilir.

Toplantının sonunda Deniz bey başkana birtakım sualler sordu, başkan bunlara vakit olmadığı için cevap veremeyeceğini belirtti. Bu sualleri Pazartesi günü çıkacak olan yazımda gözleyeceğiz.

About The Author

0 Comments