Bitez hakkında

Zaman zaman gazetelerde en güzel beldelerimizden birisi olan Bitez hakkında üzücü haberler yayınlanıyor. Sayın Başkanımızın işe başladığı zaman getirdiği yenilklerin ve gelişmelerin hâlâ tesiri altında olmamız, bu olumsuz haberler çıktığında bizleri çok üzüyor. Gönlümüz Bitez için daha olumlu haberler almayı hâlâ arzu ediyor. Fakat arzu ve hakikat çok zaman uyuşmayan iki unsur olarak karşımıza çıkar ve biz arzulamakla yetiniriz.

Son çıkan haber “Bitez SOS veriyor“ diyerek deniz sahilinin her geçen gün daha fazla çamur haline geldiğini belirtmekteydi. Bu olayın yeni bir oluşum olmadığını ve yıllardır aynı şekilde geliştiğini bilmeyen yok. Zaten bütün Bitez ovası dağdan gelen erozyon ile olageldiğinden önlem alınmadıkça olumlu bir durumu ümitle beklemek de tamamen boşunadır. Son yıllarda yapıların ve yolların artmasıyla doğal yörenin suyu emme olasılığı azaldığından, orantılı olarak denize çıkan çamur da git gide fazlalaşmaktadır.

Geçen Ekim ayında bu konuyu sayın Başkan Remzi Güngör ile bizzat görüşmüş ve kendisine denizimizi kurtarmak için alınması gereken önlemler hakkında önerilerde bulunmuştum. Hâlen uzakta olduğum için bunlar hakkında birşey yapılıp yapılmadığını bilmiyorum, ümit ederim ki yapılmıştır veya gündemdedir. Her ihtimale karşı bir kere daha tekrarda fayda görüyorum.

Genel olarak, Bitez koyu plaj şeridine, dağlardan gelen sel sularını getiren üç ana dere akar. Bunlardan Aktur tarafındaki en çok, diğerleri daha az çamur getirir. Bu nedenle de koyun Aktur tarafında deniz sahili kullanılmayacak kadar çamurlanmış durumdadır. Koyun ortası hâlen fena olmamakla beraber, Bodrum yanı da arzu uyandırmayacak bir duruma gelmiştir.

Denizin kendisini temizleyebilmesi ve çamurun yerini kum’a bırakması için, çamurun gelmesine manî olmaktan başka hiçbir önlem yararlı olamaz. Bunu gerçekleştirmek için de, evvelce yazdığım gibi, Bitez’in kendi gayretine ilaveten, Konacık Belediyesi ile beraber çalışması gerekir.

Dağda oluşan sel sularının beraberinde getirdikleri çamuru yer yer havuzlamak usulüyle denize erişmeden yakalamaktan başka hiçbir önlem yararlı olamaz. İlk havuzlama Konacık tarafından dağların eteğinde yapılmalı, sonra da en az iki kere arada tekrar edilmeli ve kanallarda mümkün olduğu kadar setler yapılarak susyun durulması sağlanmalıdır. En son olarak da dereler denize dökülmeden son bir havuzlama ile sistem tamamlanmalıdır. Bu önlemler alındığı takdirde çamurun yüzde doksanından fazlası denize dökülmeden yakalanabilir ve Bitez koyu kurtulur.

Havuzlamadan gaye, sel sularının geçici olarak belirli yerlerde toplanması ve suyun çamurunu havuzun dibine bırakabilmesine zaman sağlanması prensibine dayanır. Havuzlar genellikle bazı yerleri takviye edilmiş toprak barajcıklardır. En az elli yıllık verilerden alınan, en yüksek sel suları ölçüsüne uygun olarak hesaplanarak yapılırlar. Sel geldiğinde havuz dolar ve en alt kısmından daha yukarıda ufak çapta bir boruyla suyun yavaş yavaş akıp gitmesi temin edilir. Bu nedenle de biriken suyun çamuru dibe çöker. Zaman zaman dipte biriken ve çok bereketli olan bu toprak, taşınarak bahçelerde kullanılır.

Bitez’de yapılması gereken, son havuzlamanın, hem Aktur tarafında hem de Bodrum tarafında, deniz kenarında, hiç vakit kaybetmeden gerçekleştirilmesi olmalıdır. Bu girişim Bitez’in elindedir, yapmak için alan da mevcuttur. Aynı zamanda da Konacık Belediyesi ile girişimlerde bulunulmalıdır. Bu felaketten kurtulmak için de başka da hiçbir seçeneğimiz yoktur.

Ya bu önlemleri alırız, ya da Bitez koyu süratle arzu edilmez bir sahil şeridi haline dönüşür ve turist gelmez olur.

Her iki belediye başkanımızın da, çok büyük yatırımlar istemeyen bu yöntemleri bir an evvel almaları için gereken bütün gayretleri göstereceklerini ümit ve rica ederiz.

About The Author

0 Comments