Yeni ufuklar

 

İki hafta kadar önce çalışmalarına başlayan Engelliler Dayanışma Derneği’nin kurulmasını, Bodrum ve yarımadamız için büyük bir kazanç olarak karşılamamız gerekir. Uygarlığın bir parçası olan bu gibi hareketleri başlattıkları için kendilerini tebrik eder, dernek başkanı Sayın Hüseyin Şengül ve diğer üyelerine başarılar dilerim.

Yurdumuz bu konuda birçok uygar ülkelerden çok geride kalmış bir durumdadır. Bunun nedenlerinden biri bizim hâlâ, genellikle, kendi hayatımıza fazla değer vermememizden, diğeride yapmaya başladığımız birçok şeyi tamam bilgi edinmeden, gelişigüzel, çok zaman ‘dostlar alışverişte görsün’, kabilinden yapmamızdır.

Yayınlanan haberde derneğin engellilerin sosyal ilişkilerinde yardımcı olacak programlar üzerinde çalışacağı yazılmaktaydı. Bu tutum tabiatiyle yapılacak işlerin önemlilerinden birisidir. Ancak engellilerin herhangi bir sosyal etkinliğe katılabilmeleri için, oraya varabilmeleri gerekir. Engellilerin gereklilikleri, görme, yürüme, konuşma, duyma, düşünme, yeme ve araç kullanamama gibi durumlarından olabilir. Bunların içinde kamuyu ilgilendiren hususların en başında da yollarımızın ve yapılarımızın engellileri düşünerek yapılmış olması gerektiğidir. En basitinden yollarımızın, kaldırımlarımızın, merdivenlerimizin onlara engel olmayacak, kolaylık verecek şekilde yapılmış olması lazımdır.

Hâlen büyük kentlerimizde, örneğin İstanbul’da bile, ilk aşım olan kaldırım sorunu cevaplandırılmamıştır. Kentin en gelişmiş yerlerinden birisi olan Bağdat Caddesinde bile, on yıl kadar evvel onarımlar yapıldığında kaldırımlara konan engelli rampaları utanç verecek kadar ilkel,  bilgisiz olarak yapılmış, hiçbir işe yaramamış ve harcanan bütün para boşa gitmiştir. Hâlen Bodrum’da da olanlar da hiçbir norma uymayan, kullanılmayacak bir halde, aynı ilkelliktedir.

Daha sonra çıkan bir başka haberde, Bodrum Sağlık Vakfı’nın Alman İnternationaler Bunt (IB) ile bir anlşma yaparak engellileri Turgutreis’teki kampa getireceklerini okuduk. Bu arada yetkililerimizin Bodrum’un (engelsiz) bir kent olacağını ifade ediyorlardı. Bugünki ilkel halimizde bu gibi bir iddada bulunabilmeleri için herhalde ya; engelsiz kentin ne demek olduğunu bilmiyorlar, ya bütün eksikliklerimizi önümüzdeki üç ay içinde yapabilecekleri hayalindeler, ya da gelenlerin kamp sahasını beğenmiş olmalarından ötürü diğer eksiklerimize önem vermeyeceklerini ümit ediyorlar. Şayet öyleyse bu anlaşmanın ömrü ne yazık ki çok tatsız bir sonuca varacaktır. Engellilerin kendi güçleri ile rahat hereket edebilmeleri, engelsizliğe en yakın olabilmeleri için gereken birinci şarttır. Kentimizde bütün tesislerin bu gereklilikleri yerine getirmiş olması beklenir.

Engelliler için çok ileri önlemler alınan USA gibi bir ülkede, bu konuda uzun yılların verdiği tecrübelerden ötürü birçok bilgiler toplanmış ve uygulamayı kontrol eden, yasaları belirten, kitaplar yayınlanmıştır. Bu gibi yayınlarda yapılması gerekenler santimine kadar belirlenmiştir. Her türlü ortamada, en beklenmeyen özel durumlarda bile ne yapılması gerektiği tamamen herkezin anlayabileceği bir şekilde belirtilmiştir. Artık hiçbir kamu tesisi, yollar, kaldırımlar, evler, apartımanlar,oteller, lokantalar, dükkanlar bu yasaların dışında yapılamamaktadır.

Yetkilileri bilmedikleri, büyük bir olasılıkla, aldırmadıkları, bu konularda doğru yola getirebilmesi için, Engelliler Dayanışma Derneğini kuran yardımsever aydınlar gibi ileri görüşe sahip girişimci kişilere gerek olduğu kesindir. Başkasından fikir almayı küçüklük olarak alımlamak, doğru dürüst araştırmadan iş yapmak, herşeyi ben bilirim tutumunda olmak, ben yaptım diyebilmek için işbirliği yapmaktan kaçınmak, en önde gelen milli hastalıklarımızdır.  Kurulan derneğin başındakiler, Vakıf yetkilileri ile işbirliği yapmak zorundadır. Bu aşamada bürokrasi ve şahsiyetler konusunun ortadan kaldırılması, başarıya erişmek için önlerinde olan zorluklar, kolay olmasada, muhakkak üstüne çıkmaları  gereken, sorumluluklarıdır.

Kendilerini tekrar tebrik ediyor, başarılar diliyor ve çekiçle gidilecek yere balyoz ile gitmek misâli, her şeye hazırlıklı olmak için bilgi toplayacaklarını ümit ediyorum. Her iki teşkilâtın da bu işi başarıyla devam ettirebilmeleri, yurdumuzda güzel bir başlangıç, ve örnek olarak anılacaktır. Allah yardımcıları olsun.

About The Author

0 Comments