Yasak konusuna devam

 

Geçen yazımda liman sahilinde yaya kaldırımları üzerinde yasak olduğu halde dolaşmalarına müsamaha gösterilen motorlu vasıtalardan yakınmıştık. Ayni konuya kentimizin başka bir bölgesi için devam edelim.

 

Bodrum çarşısı, bankalar meydanı, Han’ın önündeki yol, Denizciler kahvesi meydanı, bu bölgeler içerisindeki ara sokaklar ve barlar sokağında, Cumhuriyet Caddesinde motorsikletlerin kullanılmasına göz yumulmaktadır.

Yaz aylarında zaten iğne atılsa yere düşmeyecek kadar kalabalık olan bu yerlerde, omuz omuza yürüyenler arasında, insanlar yürümekte güçlük çekerken, motosikletler sanki doğal haklarıymış gibi futursuz, cüretle dolaşmaktalar. Zabıta talimatnemesi ise, sabahleyin saat on’a kadar dağıtım vasıtaları haricinde, bunu açıklıkla yasaklamaktadır.

Hernekadar geçen yazımda belirtildiği gibi, liman civarında motosikletlerin bazı yerlere girmesi gerekiyorsa da, çarşı cıvarında durum tamamen başkadır. Liman civarında olmayan bir durum, yani yukarıda sıralanan bölgelere erişmek çevresinde yolların mevcut olması, bu yerlere başka imkanlar sağlamaktadır. Adedi çok bol olan çevredeki yollarda ise motorlu vasıta yasağı yoktur.

Halk çarşıda işi olduğu zaman vasıtası varsa bir yere park edip, yürüyerek iştediği yere kolaylıkla erişmektedir. Biz nasıl işimizi bu kısa mesafelerde yürüyerek yapabiliyorsak motosiklet sahiplerinin de ayni yasaya uymamalarında hiçbir neden olamaz. Onlar bizden daha yakın yerlere, ara sokaklara motorsikletlerini park ederek, bizden daha kısa yürüyerek, işlerini görebilirler. Bu nedenle yukarıda belirlenen yerlerde motosikletler için, limandakine benzer, özel bir önlem almak tamamen luzumsuzdur.

Gösterilen hoşgörüden çok az sayıda motosiklet sahibi yararlamakta fakat binlerce yerli ve yabancı son derece skıntılı, tehlikeli, korkulu anlar yaşamaktadır. Olanları gömemezlikden gelmeyiz, bu birkaç kişi için birçok insanın haklarını çiğnenmektir.

 

Bankalarda çalışanların içerisinde işine motosikletiyle gelen olabilir. Bunların vasıtalarını bırakacakları bir yer kolaylıkla Vittoria pastahanesinin arka ve yan tarafında belirlenebilir.

Zabıta talimatnameleri ve yasalar, vasıtaları motorlu veya motorsuz olarak ayırırlar. Motorlu vasıtalar da, iki tekerlekli de olsalar, yine yasalara uymaya mecburdurlar. Yetkililer de onların yasalara uymasını sağlamaya mecburdurlar.

Bu gibi yasakar halkı korumak, düzeni sağlamak için yapılmıştır, herhangi bir yetkili sebebi ne olursa olsun bizim doğal hakkımızı hiçe saymak ve bazen müsamaha göstermek yetkisine sahip değildir. Bunu yaptığı an, suçludur, yasalara karşı gelmektedir, bizim hakkımız çiğnemektedir.

Zabıta talimatnamesine hükümlerine uyarak, çarşı içerisinde ve barlar sokağı, Cumhuriyet Caddesi üzerinde, Halikarnasın köşesine kadar motorlu vasıtaların girmesine kesin ve devamlı olarak manî olmalarını yetkililerden talep ve rica ediyoruz.

Girenlerden ceza alınarak bu kepazeliğe son verilmesinin devamlı olmasını istiyoruz.

Yetkililerin bu yasakları uygulamak mecburiyetinde olduklarını ve isterlerse uygulamamak gibi bir seçenekleri olmadığını da, birkere daha hatırlatıyoruz.

Yetkililerden hem liman boyunca hem de yukarıda belirlenen bölgelerde bizi bu ilkel durumdan kurtarmalarını rica ediyoruz.

 

About The Author

0 Comments