Yasak, nezaman yasak olacak?

 

Bodrum’a gelen turistlerin kolaylıkla görebildikleri en ilginç manzaralardan birisi şüphesiz liman sahilinde duran teknelerdir. Kalenin önünden yat limanına kadar uzanan bu sahil şeridi, geniş ve düzgün kaldırımları, ağaçları, teknelerin görünümü ile ender rastlanan bir kartpostal kalitesindedir. Birtaraftan kalenin ve barlar sokağının girişi, diğer tarafında da yat limanının kaliteli çarşısının bulunması, turistlerin gâyeli gezmeleri için en olumlu imkanları sağlar.

Fakat yayalara ayrılmış olan bu güzel ortamda, bütün liman boyunca, kaldırımlar üzerinde, her iki yönde, motosikletlerin gitmesine göz yumulmaktadır. Zaman zaman yaralanmalara neden olan bu ilkel duruma, yerli ve yabancı turistler nefret ve hayretle bakmakla kalırlar.

Şayet değişmediyse, Zabıta Talimatnamesi, Fasıl 1, madde 2 gereğince, Vasıtalara kapalı yollarda, kaldırımlar üzerinde, motosikletlerin gitmesi yasaktır der. Buna rağmen, ve benim bu gazetede, üç defa, yazıp uyarmama rağmen hala hiçbir önlem alınmamıştır.

Geçen yazılarımda sadece bu utanç verici durumun düzeltilmesini talep etmiştim, bu kere bazı önerilerde bulunacağım, Nasrettin Hocanın gölü mayalaması gibi, belki tutar diyorum.

Evvela durumun bir analizini yapalım:

Teknelere devamlı olarak gelip giden olacaktır,

Teknelerin kumanya ve malzeme almasına mani olunamaz,

Demek ki vasıtaların, yat limanı çarşısı kısmı hariç, teknelerin olduğu kısma girmeleri lazımdır, bunun değişemeyeceğini biliyoruz. Ancak değişemez diye de iktidarsızlıkla oturmak, kaldırım üzerinde motosiklete müsade etmek de olamaz. O zaman yapılacak şey ikisini ayırmak olmalıdır:

  • Teknelere yakıt vb. getiren kamyonların servis saatleri sabah 08 ile 10 arasında kısıtlanmalıdır,
  • Bütün liman boyunca, deniz tarafına bitişik olarak, yalınız motosikletlerin kullanacağı, giden ve gelen motosikletlerin geçebileceği genişlikde yol, kaldırım kenar taşına benzer bir çıkıntı ile belirlenerek ayrılmalıdır,
  • En uygun birkaç yerde, çok belirli bir şekilde, motosikletlerin girip çıkabilmeleri için geçitler olmalıdır,
  • Bu geçitlerin yerini yayalara kolaylıkla belli eden işaretler konulmalıdır,
  • Kale karşısında ayrılan bu şerit otoların geçeceği kadar geniş olabilir,
  • Yayalarla vasıtaların geçtiği yer kesinlikle ayrılmalıdır,
  • Yol hakkının yayalarda olduğu belirlenmelidir.
  • Yat limanı çarşısı sırasında bu önlemlere hiçbir ihtiyaç yoktur. Gidecekleri yere motosikletler de, yol üzerinde, diğer vasıtalara uygulanan yasalara uymalıdırlar,

 

Alınacak önlemler ne olursa olsun içinde bulunduğumuz anlayışta kalmak, ve kepaze vaziytle bir yıl daha geçirmemiz çok ayıp olacak.

Şayet turiste dönük, uygar bir kent olacaksak, herşeyimizi de ona göre onarmamız gerekir. Zaten istenen mevcut yasalara uymaktan başka birşey olmadığına göre yapılmaması için de bir mani olacağını sanmıyorum. İş sadece arzuya kalıyor ve önümüzdeki kış ayları bu basit değişiklerin yapılması için güzel bir fırsat olarak beliriyor.

Bütün liman boyunca Zabıta talimatnamesine uyarak, kaldırmlar üzerinde motosikletlerin gitmesine mani olunmasını,

Bunu gerçekleştirmek için motorlu vasıtaların gitmesi için bir şerit ayrılmasını,

Bu yapıldıktan sonra kaldırımlar üzerinde giden vasıtalardan ceza alınmasını,

Bodrum yetkililerinden rica ve talep ediyoruz.

Seks kenti olduk diye endişe edenleri masa arkasından fetva vermekle kalmaya değil, bu gibi geriliklerin düzeltilmesi için somut çalışmaya davet ediyorum. Ne ekersek onu biçeriz.

About The Author

0 Comments