Çöp kutuları

 

Ah şu çöp kutuları. Olsa birtürlü olmasa birtürlü. Vaktiyle pis tenekeler sokaklarda sürünürdü, çöpler yerlere saçılır, köpeklere, kedilere, farelere ziyafet sofrası olurdu. Şimdi bu kutular sayesinde medeni bir hâle geldik ve o utanç verici pislikten kurtulduk. Bunu için de memnunuz. Ancak kutuları koyma kararı alındığında bunların nerede olacağı herhalde düşünülmedi. Pek azı hariç, diğerleri yolların üzerine kondu, ve zaten yetersiz olan yollarda trafik sorunu yaratmış oldular.

Zaten genişlik itibariyle belirli bir standar ile yapılmamış olan yollarımızda, ne park edilir mi edilmez mi bellidir ne de şeritlerin yeterli genişliği. Mesela en işlek ve en tehlikeli yollarımızdan biri olan Bodrum birinci girişi ile Yalıkavak ayrılımına kadar olan çevre yolu nenin nesidir kimse bilir mi? Bu yolun hâlen tamamlanmış kısmı neden 2.5 şerit genişliğinde yapılmıştır? Yanlarda ki çizgilerle ziyan edilen kısımlar neye yarar? Burada yol üzerine park yapılır mı? Belli değildir. Değildir amma isteyen park yapar, hatta bazı yerlerde, örneğin Oasis karşısında, çift sıra park yapıldığı bile olmaktadır. Bu nedenlerle de zaten çoğunun hızlı giderek ölüm şeridi haline getirilen trafik daha da tehlikeli bir durum alır. Bu yol planlanırken etrafındaki iş yerleri ve halkımızın ihtiyaçları için hiçbir önlem düşünülmemiş ve insana beklenen saygı gösterilmemiştir.

Bütün bu acayipliklere ve sıkıntılara ilaveten yakın zamana kadar yol üzerinde çöp kutuları da durmakta idi. Bu nedenlede zig-zag yapmadan kenardan ilerlemek mümkün değildi. Yokuş olan yerlerde bazen tekerlekli olan kutular rüzgara kapılarak trafiğe katılırlar ve tehlikeli anlar yaşanır. Konacık belediyesi girintiler yapılarak bu meseleyi iki yıl sonra halletti amma Bodrum bölgesi hâlâ hikmeti âlinin gelmesini beklemekte.

Bazı yerlerde, örneğin Bitez’in bazı yollarında, kutular kaldırım içerisinde yapılan girintiye alınmıştır. Kaldırımın geniş olduğu yerlerde bu doğru bir yöntemdir. Ancak kaldırım darsa yol meselesi hallolmuştur, çöp kutusu emniyettedir amma yaya turist kaldırımsız kalıp yola inmek zorundadır, tehlikededir.

Biz bu gibi işleri neden birinci seferde doğru yapamıyoruz?

Birincisi, milletce herkez herşeyi bildiğini idda eder ve hiçbirşeyi tamam bilmez. İkincisi, bir meseleyi bilmiyorsak başkasına danışmayı küçüklük addederiz. Üçüncüsü, hiçbirşeyi araştırmaya ne sabrımız vardır nede bu yönde alışkanlığımız. Kitaplar ise elimizi yakar, ve bu nedenle kütüphane sayısı ve kişi başına düşen kitap sayısı en düşük olan ülkelerden birtanesiyiz.

Yani biz daha ilkeliz, ilkel. Burası bir turist merkezi olmaya çalışırken bizler hâlâ kafamız kuma gömülü bir kuşuz, kuş.

Ayol bilmemek ayıp değildir, sormamak, öğrenmemmek ayıptır. Bunu da mı bilmiyorsunuz?

Sayın belediye Başkanlarımızdan bu kutuları yol üzerlerinden kaldırmalarını rica ve talep ediyoruz.

Kaldırımların dar olduğu yerde de, daha geniş olan bir yerde guruplaşma yapmalarını istiyoruz.

Çöplerini bu imkanlara rağmen yola atanlardan da yüksek cezalar almalarını istiyoruz.

Fazla çöp biriken yerlerde kutuların sayılarını arttırmalarını istiyoruz.

Gözlerimiz de üzerinizde, birdaha seçilmek istiyorsanız vazifenizi yapınız.

 

Bodrumun yollarında yeni uyarı işaretleri konmaya başlanmasını büyük bir memnuniyetle izlemekteyiz. Yokuş başında virajı vurgulamak için konulan işaretler ve yanıp sönen ışık çok yerinde bir hareket. Alakalılara teşekkür ederiz. Jandarma ve polisin görevi sadece kaçakları yakalamak değil, trafik kurallarını aykırı hareket edenleri de uyarmak ve tekrarında cezalandırmaktır, unutulmasın.

About The Author

0 Comments