İşaretleme 2

Bayındırlık Ve İskan Bakanlığı,

Kara Yolları Genel Müdürlüğü

Ahmet Bulut

Bakım Dairesi Başkanı

Ankara

 

Konu: İşaretleme

Sayı: B091TCK01502/58-6140-4090

27.05.03 tarihli dilekçem

Sayı: B091TCK01502.59-614-0-2165 numaralı ve 20.06.03 tarihli yazınız

 

Sayın Ahmet Bulut:

 

 

27.05.03 tarihli dilekçeme, 20.06.03 tarihinde verdiğiniz cevap için teşekkür ederim.

 

Gerek yazıyla gerek resimlerle ortaya koymuş olduğum yalınış tatbikat hakkında “….kullanıulmamasını gerektiren bir husus bulunmamaktadır.” şeklindeki cevabınızı hayretle karşılarken, bunun nedeninin size verilen yalınış bilgilerden kaynaklandığını düşünüyorum.

 

Hergün önümüzde olagelen bu tehlikeli duruma karşı gereken alakanın gösterilmediğini basına aksettirmeden evvel, birkere daha dikkatinize getirirken, şahsen bu konuya dikkatle bakmanızı, vatandaşlarımızın can ve mal kaybını önlemeye yardımcı olabileceğiniz nedeniyle, ve ümidiyle, tekrar rica ediyorum.

 

A-  Konu olan işaret iki şeritli olan ve sola dönüş şeridi ilave edilmiş olan yollarda kullanıldığı       zaman butün yola şerit seçimi yapılabilmesini sağlamaktadır.

  • Bu levhadaki işaret bütün yola şamil ise, bütün yol şeritlerinden sola dönülebilir anlamına gelir. Bu uygulandığında da sol şeritten ileriye gidenler, sağ şeritlerden sola dönenlerle çarpışır. (bu tür tehlikeler her an yaşanmaktadır)
  • Bu levhadaki işaret yalınız sol şeride şamil ise, sola dönmek için ayrılmış olan şeritteki oto ileriye gitmek hakkına sahip görüldüğünden, ve önünde yol olmadığından, sağa kayarak, sağındaki düz giden otonun yolunu kesmek zorundadır. (bu tür tehlikeler her an yaşanmaktadır)

 

B- Konu olan işaret iki şerit olan ve sola dönüş şeridi ilave edilmemiş olan yollarda kullanıldığı zaman gene butün yola şerit seçimi yapılabilmesini sağlamaktadır.

  • Sol şeriteki oto ileri gitmek hakkına sahiptir.
  • Sağ şeritteki otolarda sola dönmek hakkına sahiptir.
  • Sağ şeritten sola dönen otolar sollarında düz giden otolarla çarpışacaktır. (bu tür tehlikeler her an yaşanmaktadır)

 

C- Halen yalınış olarak kullanılan işaret tek şeridi olan yollarda kullanılbilir ve, bu yoldaki seçimi belirler.

1- Yalınz tek şerit olduğundan isterse ileriye gider, isterse sola döner, ve sağında başka bir oto olmadığından hiçbir sorun yoktur.

 

D- Sola dönüş şeridi ilave edilmiş yollarda:

1- Sola dönülecek şeritten hiç bir zaman ileriye gidilmesine müsaade edilemez.

2- Zaten sola dönüş şeridinin önünde yol yoktur.

3- Sol şerite sola dönme hakkını ayrıntılamak için sola kavisli bir ok işareti konulur.

4- Sağdaki şeritlere ise yalınız doğru gidebileceğini ayrıntılamak için, ileriyi gösteren düz oklar konulur. Ve bu şeritlerden hiç bir nedenle sola dönülmesine müsade edilmez.

 

E- Sola dönüş şeridi ilave edilmemiş yollarda:

1- Sol şeritten sola dönilmesine ve ileri gidilmesine ayrıntı vermek için halen hatalı olarak kullanılan işaret kullanılır. Sol şeritten hem sola dönülebilir hem de ileriye gidilebilir. Ancak,

2- Sağdaki şeritlere ise yalınız doğru gidebileceğini ayrıntılamak için, ileriyi gösteren düz oklar konulur. Ve bu şeritlerden hiç bir nedenle sola dönülmesine müsade edilmez.

 

J- Bazı yollarda  sola dönüş şeridi ilave edilmiş ve yanındaki şeritten de sola dönüş hakkı tanınmış olabilir. Bu ancak sola dönülen yolda iki şerit mevcutsa olabilir.

1- Sola dönmek için ilave edilmiş şerit için sola kavisli bir ok konulur. Ve bu oto yalınız sola dönebilir, ileri gidemez.

2- Sola dönebilecek ikinci şerit için ise halen yalınış kullanılan işaret kullanır. Ancak bu şeridin sağındaki şeritlerden sola dönüşe asla müsaade edilmez.

3- Bunun için de sağdaki şeride yalınız ileriye gidebileceğini ayrıntılamak için yalınız bir düz ok konulur.

 

Bu işaretler tercihan yolların üzerine gerilen telden sarkarak yukarıda, hitap ettikleri şeritlerin üzerinde, veya levha üzerinde yol kenarında olabilir. Levha üzerinde olduğunda bir levha üzerinde yan yana sola dönüş kavisli ok ve düz gitme okları konulabilir.

 

Yukarıdaki bilgilerin evvelce belirtilen konuyu aydınlığa kavuşturmuş olduğunu ümit eder, bu yalınış ve tehlike yaratan uygulamanın bir an evvel düzeltilmesi için emir buyurmanızı, bana da bilgi vermenizi, ümit ve rica ederim.

 

Saygılarımla,

 

 

 

Tuırgut A. Karabekir, Y. Mimar, AİA

Begonvil Caddesi A-2

Torba, Bodrum, Muğla 48400

 

 

About The Author

0 Comments