Medeniyet yolunda / Basamaklar

 

AB ye girme cabası içerisinde, bize daha hazır değilsiniz dendiği zaman, türlü şekillerde bize haksızlık edildiğini idda ediyoruz. Halbuki medeniyetin, bir tarafı yarım öbür tarafı bütün olamayacağını hatırlasak, o zaman kendi eksiklillerimizi tamamlamak gücünü gösterebiliriz. Bu da her vatandaşa düşen sorumluluktur. Bir an büyük sorunları başkalarına bırakıp, Bodrumumuza dönelim.

Size bu yazımda basamaklardan bahsedeceğim ve eğer daha okumadan, -şimdi bu da nerden çıktı diyorsanız, bilhassa sizin okumanızı rica ederim, çünki bu farkında olmadığınız konu, sizi, çocuklarınızı, büyüklerinizi her gün her adımda tehlikelere atan bir medeniyetsizlik örneğidir.

Dışarıdan gelen, bir yerli veya yabancı, turist için Bodrumun basamakları inanılmayacak bir olaydır. Mesela siz postahanenin önündeki ilk basamağın otuz santimden fazla olduğunu hiç farkettinizmi? Hemen bütün binalarda, yollarda, bahçelerde basamakların aynı merdiven içerisinde değişik ölçülerde olduklarının sıkıntısını çektinizmi? Kaldırımlarda yürürken birdenbire ayağınızın üç dört santimlik bir yüksekliğe takıldığı ve zor ayakta kalabildiğiniz olmadımı? Sokak katederken karşınıza çıkan yirmibeş-otuz santim kaldırım taşını aşmak için, çocuğunuzun, yaşlı annenizin zorlandığını hatırlamıyormusunuz? Eğer hatırlamıyorsanız bunların herbirinin hakikat olduğunu ve bu iptidai durumu kabul etmenin de medeniyetten uzak olduğunu bilmeniz gerekir.

İmar yasaları, belediye nizamları, sıhhi öneriler, insanların emniyet, huzur, sıhhat ve yaşayışını belirli bir düzeyde tutulmasına yarıyan medenî tedbirlerdir. Bunları düzenlememek ve tatbik etmemek medeniyetsizliktir.

Hemen hemen bütün ülkemizde kaldırım kenarı taşları, otolar çıkmasın diye, yirmibeş santimden fazla bir yükseklikte yapılmaktadır ve bu da medeniyetsizliktir. Bu nedenle insanlar çıkmakta zorluk çeker, otoların çamurlukları batı normu olan onaltı santime göre yapılmış olduğundan, daima sürtülür ve kırılır. Bu medeniyetsizlikten doğar.

Batıda, basamakların bir normu vardır, merdiver bu norm dışında yapıldığında belediye ruhsat vermez. Sebebi de şayet ruhsat verir de normu bozuk bir basamakta bir kimse sakatlanırsa, mahkeme kendisine milyarlarca lira tazminat verilmesine karar verir. Yani vatandaşın canın değeri vardır. İnsan canına ve malına değer vermek de medeniyetin bir parçasıdır. Kendi canın değerini bilmeyen aramayan insan de medeni olmaktan uzaktır.

Kamu binalarında ve mahallerinde, basamak yüksekliği (rıht) 17.8 santimi geçemez, en az rıht 10.2 den az olamaz, basamak 27.9 cantimetreden az olamaz. Konutlarda rıht 19.7 santimi geçemez. Bir merdiven içerisinde basamaklar veya rıhtların kendi aralarındaki fark 5 milimetreden fazla olamaz. Merdivenin insanlar tarafından tehlikesiz ve rahat kullanılabilmesi için basamak ve rıht arasında bir orantı muhafaza edilmesi şarttır.

İki rıht + basamak= 64 / 65 orantısı dışında merdiven yapılamaz. Yani şayet rıht 18 cm.  ise, basamak ya 28 veya 29 cm. olmalıdır.

Bodrumun hertarafını sarmış olan uygunsuz merdivenleri yapanların bilgisiz oldukları muhakkak. Bu kimselere yol göstermek gerekir. Buda evvela mimarların sonrada Belediyenin takibi ile olur. Belediye kendi kamu tesislerinde bu nizmları tatbik etmekten aciz ise tabiatiyle fazla birşey beklenemez. Halimiz de mevcut acı durama gelir.

Zararın neresinden dönülse kardır. Bundan böyle Belediyeden her kesimde merdiven nizamına dikkatle, hassaiyetle ve kesinlikle denetim yapmasını talep ediyoruz.

Kaldırımlarımızı yüksek yaparak vasıtaların parketmesine mani olmaya çalışmak bizim nekadar iptidai, kudretsiz ve çaresiz kalmış olduğumuzun bir göstergesidir. İlk fırsatta Belediyemizden bu yanlışlığın düzeltimesini talep ediyoruz.

Bu dizelteme yapılırken kısıtlılar için yapılacak rampaların da uluslararası normlara uygun olarak yapılması gerekir. Herhangi bir engelli rampası 1/12 oranından fazla olamaz. Yani 16 cm. yükseklikteki bir kaldırıma çıkmak için 84 cm. uzunluğunda rampa gerekmektedir. Bu rampanın hiçbiryerinde 8 mm den fazla çıkıntı veya çukur olamaz.

Kaliteli turist medeni hayat şartları ve kolaylıkları bekler. Gelirinin büyük bir kısmı turizme Belediyelerden bugibi husuların onarılmasını istemek evvela onların vazifesi, maddi istifadeleri, sonrada vatandaş olarak bizim vazifemizdir.

Kaldırımlarla beraber bütün yollarımızda engelliler için rampaların yapılmasını, basamakların düzeltilmesini Belediyelerden talep ediyoruz.

Medeni ülkeler arasında yer almak istiyorsak, medeni bir adım atmak ilk yapılacak iştir.

 

About The Author

0 Comments