Neden yapılmıyor?

 

Kusur ve eksikliklerimizi kabul etemek olgunluğunu gösterebildiğimiz zaman birçok sorunlarımız yok olacak. Fakat hâlâ, milletçe, her konuda, söylenenlere ilk yaptığımız, tepki gösterip, savunmaya geçmek oluyor. Halbuki bunun yerine, öğütlere değer verip, saygı gösterip icabını yapsak işler nekadar daha verimli ve olumlu olarak hallolacak. Çıkmayan candan ümit kesilmezmiş derler, kimbilir inşaallah birgün o da gerçekleşir.

Zaman zaman Bodrum’un eksiklikleri hakknıda başvurular yaptığım veya yazdığımda, şayet bir yanıt varsa, -bu bizim daireye ait değil, oluyor. Bilhassa yollar hakkında iki yıldır yaptığım uyarılar tamamen kulak arkasına atıldığından Bodrum ilkel bir yer olmaktan kurtulamıyor. Bu kere aşağıdaki önerilerime bir bahane bulunup bulunamacağını da bayağı merak ediyorum.

Bodrum Belediyesi hudutları içerisinde olan ve Devlet karayollarına ait olmayan, iki yol kavşağını yetkililerin dikkatine getirmek istiyorum.

İçmeler yolu üzerinde, Dr. Mümtaz Ataman Caddesi ile Derviş Güngör Caddesinin birleştiği yer ile, Gümbet kavşağı yakınında, Sadi Irmak ve Turgut Reis caddelerinin, birleştikleri yerde bulunan mevcut kavşaklar, en iptidai bir şekilde kadere bırakılmışlardır.

Bu kavşaklarda üç yol bir araya gelmekte ve her an tehlikeli durumlar yaşanmaktadır. Bu sıkıntı okadar uzun zamandır devam etmekte ve okadar acık bir şekilde olagelmektedir ki, bunun yetkililer tarafından görülmemesi vaya bilinmemesi söz konusu olamaz. Bu durumda kalmış olmaları ancak biganelikten ve umursamamaktan ileri gelebilir. İptidailiğe alışmış olmak bir nevi hastalıktır.

Her iki kavşakta da, değişik yönlerden gelen trafiği, yoğunluk derecesine göre öncelik sağlayarak, yönlendirmek gerekmektedir. Bu da basit bir şekilde, mevcut yolun üzerine kaldırm kenar taşı ile yapılacak adacıklarla olabilir. Trafik lambasına gerek yoktur, ilk yol hakkının kimde olduğunu belirten levhalarla halledilebilir.

Bu tür bir sorun, Bitez yolu üzerinde Aktur ayrılımında mevcut iken, geçen yıl yapmış olduğum uyarı ile, sayın Başkan Remzi Güngör tarafından derhal yaptırılmış ve bu kavşak medenî bir düzeye girerek tehlikeli durum ortadan kalkmıştır. Daha evvelce başka bir yazımda yetkililerden, Bodrumun yollarındaki bu tür sakatlıkları düzeltmek gayesiyle etrafı dolaşmalarını önermiştim. Bir yıldan fazla bir süre geçmiş olmasına rağmen hiçbir önlem alınmadı. Merak ediyoruz, acaba Bitezde olan medeni anlayış ve arzu neden Bodrumda yok?

Bazı şeyler vardır ki çok bürokrasiye veya çok paraya dayanır, tahsisat çıkamaz ve yapılamaz. Amma birçok şey de vardır ki, para en arka plandadır, gayret ve arzu ile çok şey kolayca yapılabilir. Bunları yerine getirmek yetkililerimizin görevleridir.

Diğer bir yüzkaramız da, koyduğumuz yasakları yerine getirememizdir. Neyzen Tevfik caddesiyle, ve Atatürk caddesi üzerinde park etmek yasaklanmış olmasına rağmen, buralarda devamlı park yapılmaktadır. Bu yasağın hiçbir anlamı olmadığı, yasağa uyulmamasının nedeni, bu mevkilerde park etmek zorunluluğundan doğmaktadır. Gerek halkımız, gerek esnaf buralarda park edilebilmesinden yaralanmaktadırlar. Bu yasığı koyup takip edememekle, hem yasağın yersiz olduğunu kanıtlamış hem de halkımızı yasakları çiğnemye alıştırmiş olmaktayız. Gerakli sıklıkta ve yerlerde park yerleri oluşuncaya kadar bu yollarda, paralı sayaçlı, kısa vadeli, park yapılmasına müsade edilmesi, acilen yapılması gereken medenî bir harekettir.

Vasıta girmesinin yasak olan yollarda, liman boyunca kaldırımlar üzerinde motosikletlerin gitmesine göz yummak nasıl kabul edilmektedir? Bunu yasaklamak ve takip etmek de mi paraya dayanmakta? Bu hususta çok şikayet eden turistlerde neticede iptidailiğimize gülmekten ve ayıplamaktan başka birşey yapamaktadırlar. Bu gelişmeleri de mi AB’nin bize kafamıza vurarak yaptırmasını bekleyeceğiz? Bizim kendi haysiyet ve gururumuz yok mu oldu? Sağduyumuz hiç mi kalmadı?

Vasıtalara kapalı yollarda, kaldırımlar üzerinde, motosikletlerin gitmesinin kesinlikle yasaklanmasını, ve yasağın uygulanmasını talep ediyoruz.

Bu gibi işler kış aylarında daha kolaylıkla yapılır ve yerleşir. İlgililerden bu gibi şeyleri bir an evvel gerçekleştirmelerini rica deriz.

About The Author

0 Comments