Yol işaretleri hakkında

Bayındırlık Bakanlığı,

Kara Yolları Genel Müdürlüğü

Ankara

 

Yol işaretleri hakkında

 

Sayın yetkili:

 

Bodrumun sorunlarını dile getirmek gayesiyle yazdığım köşe yazıları ve başvurularım ile, ‘yalınış kullanılan işaretler’ konusunu, evvelce belirlemiştim. Anadolu’ya son yaptığım gezi sırasında problemin yalınız Bodrum’a kısıtlı olmadığını, ve her yerde ayni yalınış, ve yetersiz, işaretlerin kullanılmakta olduğunu gördüm.

Aşağıda solda gösterilen işaret, ayrıca sola dönüş şeridi ilave edilmemiş yollarda kullanılır. Bu sol şeritte giden aracın hem sola hem de doğru gidebileceğini belirler.

Şayet yol iki şeritse kazayı önlemek için bu işaretin içinde, sağda, ikinci bir ok, doğru gidişi göstermelidir. (Soldan üçüncü resim) Aksi halde sağ şeritteki araç, yalınış da olsa, kendisinin de sola dönebileceği zannına kapılarak, solundaki, düz gitmek hakkı olan araç ile çarpışabilir.

 

 

 

 

 

 

Soldan ikinci işaret, uluslararası kurallarda, yalınız sol şeritteki araca hitap ederken, sol şeritten sola dönülebilineceğini ve aynı zamanda da doğru gidilebileceğini gösterir. Başka da hiçbir anlama gelmez. Sağda bir şerit daha varsa ona hitap etmez.

Şayet yola, yalınız sola dönüş için, bir şerit ilave edilmişse bu işaret kullanılamaz. Nedenide sola dönüş için ayrılmış olan sol şeritteki araç, doğru da  gidebileceğini gösteren işaretten istifade edip ileri gidebilir. Halbuki önünde yolun ortasındaki ada vardır ve doğru gitmek istediğinde, zorlayarak sağ şeride geçeçek, ve sağındaki aracın yolunu kesecektir. Bu da kazaya neden olur.

İlaveten, bu işaret bütün şeritlere sola dönme hakkını hiçbir şekilde veremez. Çünki o zaman burada tam bir keos yaşanır. İşaretin bu şekilde kullanılımı tamamen yalınıştır. Bu şartlar altına kullanılması gereken doğru işaret de yukarıda, soldan ,ç,ncü krokide, gösterilmiştir.

Ayrıca sola dönme şeridi ilave edilmiş olan yollarda, sol taraftaki kavisli ok, sol şeritten yalınız sola dönüşü, sağdaki diğer iki düz ok da, diğer şeritlerden yalınız doğru gidilmesi gerektiğini gösterir. Şayet sağa dönüş de varsa, en sağdaki oka, hem doğru gidilebileceğini hem de sağa dönülebilineceğini göstermek için kavisli bir ok ilave edilir.

Soldaki işaretin yalınış yerlerede yaygın olarak kullanıldığı maalesef görülmektedir.

Yasalara ve nizamlara uymaya henüz alışmamış olan bir topluma, yalınış bir şekilde yol göstermek onları yasaları çiğnemeye teşvikten başka birşey değildir. Yasaları çiğnemek ise kolayca benimsenen kötü bir alışkanlıktır, ve bir salgın gibi her yönde yayılır.

Bu tür aksaklıklarda hernekadar suçlu olan oto sahibi gibi görülmekte isede, asıl suçlu bu yalınış işaretleri koyan bilgisiz yetkililerdir. Bu kullanım uluslar arası normlara tamamen aykırıdır.

Avrupa Birliğine girerek medeni ülkeler sırasında yer almaya çabaladığımız bu aşamada, böyle ilkel bir durumun devam etmemesini temenni ederken, yetkililerden bu yalınışlıkların en kısa zamanda düzeltilmesini talep ederiz.

Saygılarımla,

 

 

Turgut A. Karabekir, Y. Mimar

Dragot Evleri, Begonvil Cad. A2

Torba 48400, Bodrum, Muğla

 

Dağıtım: Bodrum Belediyesi ve Kaymakamlığı

About The Author

0 Comments