İtiraf

 

Suçlu olduğumu ve suç ortağımın da trafik polisi olduğunu itiraf ediyorum. Vakıa hergün yüzlerce sürücü benim gibi suçlu oluyor amma, hepsi polis ile ortak olmak mashariyetine erişemiyorlar.

Geçen gün polis arabası Torba kavşağında postayı kurmuştu ve bir memmur da otosunun dışında vasıtaları süzmekteydi. Ben de onun gözünün önünde DUR işaretinde duracağıma ilerleyerek yola çıkılacak noktada durdum ve yol açılınca geçtim gittim. Ben durmamakta o da beni durdurmamakta suçlu idi.

Uzun zamandır bu tür yalınışlıkları yetkililerin dikkatine getirmeye ve medeniyete doğru bir ışık yakmaya gayret etmekteyim. Bunun nedeni, bu tür yalınış işaretlerin, usulsüz harekete hazır olan halkımızı, yasaları çiğnemeye teşvik etmesidir. Bu konuda tekrar tekrar yazdım amma kimsenin umurunda değil.

DUR işaretleri yolların tam kesiştiği yerde, yani tam durulacak yerde olur. Bodrumdaki DUR işaretleri kavşakların 10-15 metre evveline konulmuştur. Orada durmak çok zaman görüş imkanı olmadığından, her zaman da, yararlı oldmadığından, kabil değildir. Uluslararası normlarda DUR işareti yolların kesiştiği noktaya konulur, ve tam DUR yazan yerde durmak mecburidir.

Bu tür şeylerin düzeltilmesini istediğimiz zaman –tahsisat yok cevabıyla atlatılıyoruz. Ancak mevcut işaretleri doğru yere koymak tahsisat değil bilgi işidir. Aksi halde halkımız her dakika yasaları çiğnemeye itilmektedir. Bu da başka yasaları çiğnemek alışkanlığını doğurur.

Buna benzer bir diğer misal de Devlet Hastahanesi kavşağında ‘U’ dönüşünün yasaklanmış olduğu halde, her dakika burada birçok vasıtanın dönüş yapmasıdır. Sebebi de bu yasak tamamen manasızdır, vatandaşın ihtiyacına set çekmektedir. Bu kavşak ile sanayi girişi kavşağı arasında iki tane otobüs servis yeri ve yağlama yerleri mevcuttur. Butün bu vasıtalar haklı olarak Gümbet kavşağına gideceklerine burada U dönüşü yapmaktadırlar. Ve bunu yapmamaları için de hiçbir teknik sebep mevcut değildir.

Geçenlerde bir polis memuru ile sohbet etmek fırsatım oldu ve bu konuları dikkatine getirdiğimde yalınışlıkların blincinde görüldü. Fakat neden birşey yapmıyorsunuz diye sormama, elinde bir kuvvet olmadığını yansıttı. Bende fazla üstüne varmadım.

Yetkililerden beklediğimiz, hiç değilse, para istemeyen hususlarda, medeniyet yolunda bir adım atmaya gayret etmeleridir. Bu usulsüzlüklere baka-durmak ayıptır, geriliktir.

Yıllarca evvel eşimin akrabası olan İstanbul Trafik baş komseri, ABD ye tetkike gönderildiğinde bizi ziyarete gelmişti. Kendisinden zamanın problemi olan, kırmızı ışıklarda durmayanlara neden ceza yazmıyorsunuz sorusuna -Ağabey biz ceza yazmaya kalksak yollar tıkanır, gibi saçma bir cevap vermişti. Birkaç yıl sonra cezalar yazıldı, yollar tıkanmadı, halk da nihayet durmasını öğrendi.

Trafik nizamlarına uymayanlara uygulama yapılmamasından ötürü, yetkililer ellerinde nekadar büyük bir gelir kaynağının ziyan olduğunun farkında değiller. Bu tür yosuzluklara ceza yazılsa, hem gelir toplanıp eksiklikler yapılır, hem da halk adam olur.

Ancak ceza yazmaya başlamadan evvel bu tür ilkellikleri yok edip, uluslararası normlara uymak, yasaları da akıllıca, halkın ihtiyacını boş yere kısıtlamayacak şekilde, yapmak gerekir. Yalınış yasalar eninde sonunda değişmeye mahkumdur.

Kavşaklardaki DUR işaretlerinin yerlerinin düzeltilmesini ve Hastahane kavşağındaki ‘U’ dönüşü yapılmaz işaretinin kaldırılmasını rica ediyoruz.

 

 

About The Author

0 Comments