Suçlu kim?

 

Tekrar tekrar yazmış olmama rağmen, utanç verici bir duruma yetkililerin hâlâ ilgi göstermemeleriden ötürü aşağıdaki açıklamayı yapmayı bir borç biliyorum. Fotograf, Bodrumun birçok kavşağında, her ışık değişişte, cerayan eden bir kepazeliği gösteriyor. Gidiş yönünde, en ileride, solda görülen oto, ön planda solda olan otonun şeridinden sola dönmüş olması gerekirken, hızla ilerlemiş, ve hakkı olmayarak sağındaki otonun yolunu da keserek, sağındaki şeride geçmektedir. Halbuki  önünde karşı yolun adası olduğundan bunu yapmaması gerekirdi.

 

 

 (Buraya kroki konacak)                                    ( Buraya resim konacak)

 

 

 

 

Bu fotğraf Konacık kavşağında çekilmiştir ve Bodrumun birçok kavşağında, özellikle çok tehlikeli bir şekilde birinci girişte,  bu durum aynen yaşanmaktadır. Bu oto sahibi, bilinçli olarak, yalınış bir işaretten istifade edip, başkasının hakkını çiğnemekte, ve nizamlara aykırı hareket ederek, başkalarının canını ve malını tehlikeye sokmaktadır.

Yukarıda soldaki kroki halen bu tür kavşaklarda hatalı olarak kullanılmakta olan işareti

göstermektedir. Bu işaret, uluslararası kurallarda, yalınız sol şeritteki otoya hitap ederken sol şeriten sola dönülebileceğini ve ayni zamanda da doğru gidilebileceğini gösterir. Başka da hiçbir anlama gelmez. Bu nedenle sola dönüş için ayrılmış olan sol şeritteki oto, doğru da  gidebileceğini göteren işaretten istifade edip ileri gitmektedir. Bu işaret bütün şeritlere sola dönme hakkını hiçbir şekilde veremez. Çünki o zaman burada tam bir keos yaşanır. Bu işaret yalınıştır. Kullanılması gereken doğru işarette sağdaki krokide gösterilmiştir.

Üç şerit olarak kullanılan bu tür yollarda, sol taraftaki kavisli ok, sol şeritten yalınız sola dönüşü, sağdaki diğer iki düz ok da diğer şeritlerden doğru gidişleri gösterir. Şayet sağa dönüş varsa, en sağdakine, hem doğru gidişi hem de sağa dönüşlü göstermek için kavisli ok ilave edilir.

Yasalara ve nizamlara uymaya henüz alışmamış olan bir topluma, yalınış bir şekilde, veya anlaşılması zor olan bir şekilde, yol göstermek, onları yasaları çiğnemeye teşvikten başka birşey değildir. Yasaları çiğnemek ise kolayca benimsenen kötü bir alışkanlıktır, ve bir salgın gibi her yönde yayılır. Basit gibi görülen bu durum bizim sosyal problemizin temelinde yatmaktadır.

Bu tür aksaklıklarda hernekadar suçlu olan oto sahibi gibi görülmekte isede, asıl suçlu bu yalınış işaretleri koyan bilgisiz yetkililerdir. Bu kullanım uluslar arası normlara tamamen aykırıdır.

Kavşaklar konusunu iki yıldan beri, gerek Bakanlıkların, gerek Bodrum Belediyesinin dikkatine getirmiştim. Bu utanç verici durum hala devam etmekte. Yetkililerinin bunu düzeltmeleri gerekir. Sorun birkaçtane işareti değiştirmekle düzelecektir. Bunu ben yaparsam devlet malına dokundum diye hapse girerim. Amma Beldiye veya Kaymakamlık yaparsa bir devlet dairesi hapse girmez.

Bu işaret Torba Kavşağında da olduğu gibi, birçok yerde gelişigüzel kullanılmaktadır. Görülüyor ki elde bu işaret olduğu için rastgele kullanılmıştır.

Yetkililerden, bilhassa, Bodrum birinci giriş, Devlet Hastahanesi kavşağı, Konacık kavşaklarında, Ana yol ve Dr. Mümtaz Ataman kavşağındaki, bu yalınış işaretleri bir an evvel düzeltmelerini talep ediyoruz.

Evvelce belirttiğim gibi zaten yalınış olarak planlanmış olan bu kavşaklarda şu basit düzeltme medeniyet yolunda atılacak ilk adım olacak. Bu kavşakların düzeltilmesi gerektiğini de temcit pilavı gibi tekrardan biz bıktık usandık. Belediye binasının  ve polis karakolunun önlerinde, iki dakikada bir, olagelmekte olan bu düzensizliklerle, yetkililer halkımızı yolsuzluğa yöneltmekten hala utanmadılar. Bundan sonra Allahtan yardım istemekten başka da çare kalmadı.

 

About The Author

0 Comments