Vapur iskelesi

 

 

Bodrum’da bir vapur iskelesi yapılması kararı alınmadan şayet bütün yarımada sakinlerinin oyu toplanabilseydi, Bodrumluların bu iskeleye karşı çıkmış oldukları görülürdü. Ne yazık ki kararları hâlâ azınlıkların tesirleri altında almaktan ileriye geçemiyoruz. Emsal teşkil etmeyecek benzerleri göstererek ve etraflı bir inceleme yapmadan, böyle işlere başlamakta da çok başarılıyız. İş işden geçtikten sonra, herzaman olduğu gibi, helbet bu yalınış kararın da başka birisine yüklenmesi yolu bulunacaktır. İskelenin başka yerlerde yararlı olmuş olması Bodrumu aynı şekilde etkileyeceği anlamına gelmediğini, Bodrum’a, Bodrum’lulara, yararlı olup olmayacağını düşünmek gerekirdi. Gayenin gelen turist adedini arttırmak olduğunu söylerken, bu turistlerin günübirlik, hatta birkaç saatlik, turist olduğunu da unutmamak ve Bodrum’un bu geçici turiste ne verebileceğini ve ne alacağını tartışmak yerinde olurdu.

Bodrumda kalan turistin Bodrum’un denizinden, barından, lokantalarından, gezilecek yerlerinden, civardaki yerlere tertiplenen turlardan, çarşısından, pazarından, ve havasından istifade ettiklerini görmekteyiz.

Bodrumu birkaç saat için gelen turist ise, çarşısı hariç, bunların hiçbirinden istifade etmek imkanına sahip olmayacaktır. Dünyanın değişik yerlerinde vapur ile seyahat etmiş olanlar kısa bir süre için karaya çıkan bir turistin nekadar şaşkınlık içinde olduğunu pekala bilirler. Bu turistler çok zaman sadece dükkanlara bakarak vakitlerini doldurup gemilerine dönerler. Yemekleri vapurda temin edilmiş olduğundan hemen hemen hiçbiri dışarıda yemek bile yemezler. Bizim onlara gösterebileceğimiz bir kalemiz, görülecek birşeyi olmayan Moseleum, harap bir halde küçük bir tiyatro kalıntısından ve başka her gittikleri yerde olan kuyumcularımızdan başka nemiz var?

Düşünülmüş olaması gereken bukadar kıstlı alanda bir iş sektörüne fayda sağlayacak bir şey için, Dünyanın yüzük taşı değerindeki Bodrum’u, alelade bir liman durumuna indirmemizin doğru olup olmadığıdır. Bununa rağmen eminimki bu yazdıklarım birkaç aklıbaşında Bodrum vatandaşını üzüntüye düşürmektem başka bir işe yaramayacak ve iskele yapılacaktır. Şayet bu felaket başımıza gelecekse, hiçdeğilse bunu planlı olarak etraflı düşünülmüş bir şekilde yapılması, gelecek zararları hafifletip, faydalarını çoğaltmaya yarırıyabilir.

Evvela iskelenin Haremkarda yapılmasına mani olan bazı Belediye yetkililerini ve onlara tesir eden vatandaşlarımıza candan teşekkür eder, verdikleri mücadeleden ötürü kendilerini tebrik ederim. Şayet bu iskele yapılacaksa, aklı başında ve taraf tutmayan hangi şehircilik uzmanına sorarsanız sorun size, şehre içmelerden daha yakın başka hiçbiryerde yapılmamasının gerektiğini, söyleyecektir.

Bodruma halen gelmekte olan turistin kalitesi genellikle çok aşağıdadır. Vapur turisti ise  daha yüksek düzeydedir. Bu nedenle onlara cevap verecek hazırlıkta ve kalitede olmazsak onların Bodruma gelmek arzuları çok kısa sürecek ve başımıza kullanılamayan çirkin bir beton yığını kalacaktır. İskele yapılırken hazırlanması gereken birçok şeylerden bazılarını sıralıyalım:

Çıkan bin kadar turist, bir anda,  şehre ucuz, rahat, temiz, çabuk ve kolay gelmek ister.

Onlara bedelsiz göstergeler vermek, yol göstermek gerekir.

Şehirde, birçok yerde, üst standartta, tuvalet servisleri bulunmalıdır.

Medeni bir şekilde telefon edebilecekleri, yabancı dillerden anlayan, yarım saat sıra beklenmeyen, climalı, bir postahane gerekir.

Şehirin birçok yerinde  acil sıhhi vakalara yardımcı olacak, kaliteli, servisler gereklidir.

Hareketleri kısıtlı olanlar için kaldırımlarımızın batı standardında yapılmış olması lazımdır.

Yıkılmış olan eski tarihi kilisenin tekrar onarılması çok faydalı olabilir.

Bodrum’dan lağam kokusu da yok edilmelidir.

Gelenleri, mevcut, kargacık burkacık, pejmürde, sokaklardan geçirerek, iki kilometreyi 30-40 dakkada getirmek, ve garajın önünde salıvermek turizm değildir, hele şehircilik hiç değildir.

İskele projesinin Bodruma yararlı çalışabilmesi için yolların düzenlenmesi ve bu gibi servislerin evvelden hazırlanmış olması kaçınılmaz bir esas olmalıdır. Yetkililerin bu hazırlıkları yapmakta olduklarını ümit eder ve halkımıza duyurmalarını rica ederiz.

Bu arada belediyenin sokaklarda mayo ile çıplak dolaşan, göbekleri sarkmış, ucuz ve sakil turistlerin bu kıyafette dolaşmalarına mani olması gerektiğini de söylememe müsadenizi rica ederim. Hiçbir medeni memleket böyle bir âdi manzaraya müsade etmemektedir. Bu gibi bayalıklar kaliteli turisti kaçırır. Buna müsamaha göstermemiz sadece bizim kusurumuzdur ve turiz gelirimizi düşürmektedir. Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmayalım.

 

 

 

About The Author

0 Comments