Tekerlek misali

Tekerleğin kullanıma girmesinden beri yüzbinlerce yıl geçti. En mühim öğrenimlerden birisi olan bu buluşu insanlar biribirinden göre göre kullandılar. Birkere gördükten sonra kimse tekrar köşeli tekerleği tecrübe etmedi. Bu okadar temel bir buluştuki “tekerleği yeniden icat etmeyelim” sözünün oluşmasına neden oldu. Oldu amma sözü hatırlayan kim? Sık sık böyle bir gerilikle karşılaşıp hayretler ve üzüntüler içinde kalmaktayız.

Vaktiyele Social Sigortalar kurulurken ondan yarım asır evvel başlamış ve iflas durumuna gelmiş olan ABD’nin SS larındaki acı tecrübelerinden istifade edeceğimize biz sıfırdan başlayarak bu büyük adımı en yalınış bir şekilde atmayı becermiştik. Tabiatiyle şimdi de bizim SS lar iflas durumuna geldi, başka ne beklenirdiki? Gelin şimdi bu büyük konuları, bu inanılmaz yanlışlıkları, bırakalımda mücadele etmek kudretimizde olan, günümüzün, Bodrumumuzun basit güncel olaylarından birkaç örnek alalım.

Herkez biliyorki denizimizi pisletmemiz, geçimini ve geleceğini turizme bağlamış olan Bodrum için, bindiğimiz dalı kesmekten farkli değildir. Biliniyorki arıtılmış suyun bile denize atılması zararlıdır ve yasaktır. Bunu gözetmemiş olan İstanbul, İzmir ve benzeri şehirlerimiz bugün artık denizlerini kurtarılamayacak şekilde pisletmişlerdir. Bu bilinç içerisinde Bodrum yarımadasında hiç değilse pisliğin yüzde sekseni hâlâ denize dökülüyor. Arıtma tesisi olan yerlerde bile, yetkililer bu felaketin devam etmesine göz yumuyorlar. İşte bizi tekerleği yeniden icada zorlayacak acı bir örnek.

Bodrumda kısa zamanda çok ölçüde yağmur düştüğü, bundan ötürü sellerin meydana geldiği, yolların parçalandığı, denizleri pislendiği biliniyor. Bunlar için tedbir alınmassa bozulan yolların devamlı tamiri, temizlenmesi gerektiği ve bunların olmaması gereken lüzumsuz masraflar olduğu da biliniyor. Bunun için de hiçbir tedbir alınmıyor. İşte bize tekerleği yeniden icada zorlayacak acı bir örnek daha.

Bodrum yarımadasında bugüne kadar kısmen muhafaza edilebilmiş olan mimari görünüşün son yıllarda süratle bozulmakta olduğu aşikâr. Yetkililer bile, önlemnediği takdirde Bodrum da İstanbul, İzmir, Kuşadası ve benzeri şehirlerimiz gibi mimarların yüz karası, rengarenk beton ve sıva yığını haline geleceğini biliyorlar. Bunu önleyecek yönetmelikler olmasına rağmen gereken  tedbirleri almaktan da şu veya bu sebepten aciz olduklarını acıkca söylüyorlar. İşte bize tekerleği yeniden icada zorlayacak acı bir örnek daha.

Gümbet yokuşunda son aylar içinde büyük mastaflarla kaldırımlar yapıldı, ağaçlar dikildi, ağaçların atrafına çok masraflı taş bordürler yapıldı, bir tarafta kaldırım kenarında bir kanalcık yapıldı. Burada kaldırım yapılması Gümbetten Bodruma devamlı olarak yürüyen turistlerimiz için gerekliydi. Ancak bu koskoca yokuşun sel suyunun nereye gideceğini düşünen olmadı. Bazı şeyler bir tercih meselesidir, paran varsa yaparsın yoksa yapamazsın, yapamazsan da evvela çok önemli olan kısmını yaparsın. Bu yokuşta o masraflı ağaçları ve taş bordürlerini yapacağımıza yolun yağmur suyunu taşıyabilecek alt yapıyı yapsaydık ileride ne devamlı zararlar meydana gelecek, nede yolu tekrar bozmak gerekecekti, doğru yolda atılmış bir adım da olacaktı. Tekerlek dönecekti. Bu hadise açıkca işlerin sadece parasızlıktan değil, anlayış ve bilgisizlikten ötürü eksik ve yalınış yapıldığını gösteriyor.

Birçok sitelerde olduğu gibi örneğin Torbada yamaçlarda yerleşmiş bir otelin ve dört sitenin yağmur suyu 13 Haziran Sokağından sel olarak akıyor, yolun kenarında uçurumlar açıyor, getirdiği bütün çakılı, kavun boyu taşları,  ana cadde üzerine yığıyor. Jandarmanın tam karşısında olagelen bu hadiseye onlarda Belediyede seyirci kalıyor ve kimse aldırmıyor, vasıtalar geçtikce taşlar yana itilmekle kalıyor. Baharda yağmurlar bitince, site sakinlerinin tazyiki altında bazen Belediye yolu tamir ettirmek zorunda kalıyor. Belediye alt yapıyı yapmak ihtiyacını hissetmiyor.

Bu gibi birçok örnekler var. Mesela Torbada döşenmiş olan su boruları tecrübesi yapılmadan üstleri kapatılmıştı ve birkaç ay evvel su verileceği zaman tekrar açılıp tamiri yapılması gerekmişti!!!!!!

Herhalde artık bıkmışsınızdır diye yeniden tekerlek icat etme örneği vermeyeceğim amma Bodrumun gençliğine soruyorum –Siz bu gibi hakikatleri bilmiyormusunuz yoksa aldırmıyormusunuz? Bunun cevabını birleşerek sesinizi duyurmak ve yetkililerin bu bigisizliğine, bu biganeliklerine, bu vurdumduymazlıklarına, ve sizin servetinizi yok etmelerine son vermelerini istemeye başlamakla verebilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

About The Author

0 Comments