Neden

 

Biraz uyanık olan ve yaşamımız için iyiyi bekleyen herkezin sık sık -bunlar neden olmuyor diye sorduğu şüphesiz. Bu da yeni birşey değildir elli yıl evvel sayın Burhan Felek -Biz tesadüfen yaşamaktayız demişti, acaba rahmetli bunun hâlâ geçerli olduğunu bilseydi ne yapardı.

Buna uygun olarak olmuş bir hadiseyi anmak sanırım yerinde olacak.

Geçen asrın başında Osmanlıların  çökmesine yakın sıralarda Anadoluda ekmek yapacak buğday kalmamış, dışarıdan ithal etmişler fakat birtürlü sevkiyatı yapamamışlar. İlgililer Vezire başvurup –Neden buğday Sirkecide bekliyor diye sorduklarında o kısaca Zift yok demiş. Meğerse buğdayı haydarpaşaya taşıyacak mavunaları kalafat etmek için zift yokmuş ve ondanmış.

Günlük yaşamımızda her an buna benzer biganeliklerin bir şeklini hâlâ yaşamaktayız. Kanunlarımız var amma neden uygulayamıyoruz diye sorduğumuzda –çünkü uygulayacaklar rüşvey yiyiyor cevabını alıyoruz, evleri sular basıyor neden dendiğinde –alt yapı yapmız yok deniyor, yollarımız sellerden parça parça oluyor neden dendiğinde –çok yağmur yağdı ondan diyorlar, yollar karda kalmış otolarla tıkanıyor neden dendiğinde –zincir takmamışlar cevabını alıyoruz, denizlerimize lağam sularını atıyoruz neden dendiğinde –arıtmamız yok deniyor, tarfik canavarları devamli can alıyor neden dendiğinde polis –hızlı gidiyordu diyor, saymakla bitmezki sayfalarca yazabiliriz.

Acı olan, acı değil utanç verici olan tarafı şuki, bu cevapları verenler bu yosuzluklardan, yanlışlıklardan, eksikliklerden sorumlu olanlar, amma onlar hiçbirzaman suçlu değil, ya rüşvet alan, ya Bakanlık, ya yağmur, ya kar, ya sürücü, ya Belediye suçlu. Ne Bakan ne Belediye Reisi ne Polis hiçbiri suçlu değil. Biz hala Zift bekliyoruz.

Ve öyle görülüyorki kişi olarak her birimiz kendi kusurumuzu görüp kabul etmek olgunluğuna erişmedikce bu böyle sürüp gidecek. Yollarımız parçalanacak, evlerimizi su basacak, denizlerimiz pislenecek, turistimiz kaçıp gidecek, çoluk çocuğumuzu yollarda kurban edeceğiz ve ağlanacak halimize gülmekde devam edeceğiz.

Birisi dışarıdan gelip neden bunlar oluyor diye sorsa cevabımız ne mi olacak? Acaba sayın vezir gibi kısaca; Aklımız yok mu desek, hepimiz hırsızız mı desek, aldırmıyoruz mu desek, utanmıyoruz mu desek, cahiliz mi desek, saygısızız mı desek?

Hayır hiçbirini diyemeyiz çünki onlar hiçbirzaman suçlu olmadılar ve olmayacaklar, suçlu olan benim ve düzeni istemekle düzeni bozuyorum.

Şimdi sormak sırası da bende -Neden beni bu savaşta yalınız bırakıyorsunuz?

 

 

About The Author

0 Comments