Bodrum’un simgeleri 2

 

Geçen sayımızdan devam.

 

Antik Tiyatro:

Birzamanlar ecdadınızın kültür merkezi olan ve dünyanın en güzel manzaralarından birisine karşı yerleşmiş olan Antik Tiyatro hâlâ utanç verici bir harabe halinde yardım beklemekte.

Binbeşyüz yıl evvel kültür seviyesi bu düzeyde iken nasıl oluyorda bugün Kalenin yanındaki üçüncü sınıf bir tiyatroyu Bodrumlular kendilerine layik görebiliyorlar. Askeri talebe kamplarına uygun bir seviyede derme çatma uydurulmuş olan bu plastik sandalyeli mahal gerek görünüşü gerek pisliği ile eskisiyle karşılaştırıldığında bir yüz karası

Antik Tiyatro hâlâ etrafındaki yana yatmış, yer yer yırtılmış tel örgü ile cevrilmiş ve  Nasrettin Hocanın türbesi gibi sahipsiz durmakta. Toprak yüzüne çıkartılıp onarılmadan bırakıldığı için de harap olmaya aday. Karayollarının cevre yolunu da tiyatroya bukadar yakından geçirmiş olması bizim bu tür eserlere nekadar değer vermek kültür, kabiliyet ve arzusunda olduğumuzun açık bir ifadesi.

Bir müddet evvel ziyarete gelmiş olan oğlumla bu acı konuyu konuşurken yolun tiyatro önünde tünel olarak geçirilmesinin tiyatronun kulanılabilme imkanını sağlayabileceğini belirtmişti. Bu mevzu üzerinde biraz etüt yaparak imkan dahilinde olup olmadığını araştırdım. Açıkca görülmektedirki tiyatronun oturum vaziyetinden ve etraftaki mevcut yapıların buna olan münasibetinden yolun aşağıya alınması çok basit bir ameliye olacaktır. Aslında açılan tünel değil kazılan bir yol olacak. Tiyatronun iki tarafında da yol alçalmaktadır. Tiyatro önünde yol iki kat seviyesinde kazıldığında yol ikinci seviyeye inerek yokuş azalacak. Birinci seviyede de bir otopark yapılması tiyatronun kullanılabilmesini sağlayacak. En üs seviye de tiyatronun önünde bir plaza yapmak imkanını verirken tiyatronun yola sıkışıp kalmış olan sahne servislerinin yeniden onarılması imkanını yaratacak.

Bu yapım pahalı bir tünel inşaatı değil basit bir hafriyat ve iki kat, takriba, 15000 M2 beton döşeme yapılması olacak. Tam tiyatronun karşısındaki, şimdi yolun kenarı, dinyanın en güzel ümanzaralarından birisine sahip. Burası da plazanın deniz tarafında güzel bir oturma yeri olarak tanzim edilebilir ve burada turizme dönük bilgi verecek tesislerde bulunabilir. Bu suretle Bodrum kullanabileceği en güzel tiyatrolardan birisine sahip olup kültür sevyesi yükselecek aynı zamanda da çok câzip turistik bir simge kazanılmış olacak. Bu inşaat tarfik durudurulmadan evvela bir tarafının sonra diğer tarafının inşa edilmesi  kolayca planlanabilir.

Bu konuyu bir kademe daha ileri götürmek gayesiyle çeşitli kişilerle konuşarak bilgi toplamaya çalıştım. Neticede buna benzer bir fikrin ortaya atılmış olduğunu duydum. Bir proje varsa karşılık beklemeden bir katkıda bulunabilmek gayretlerim ise boşa gitti.  Sayın dostum Y. Mimar Melih Birsel ve ben bedelsiz yardımımızı sunmaya hazır olduğumuz halde hâlen bu önemli konuda hiçbir yardım görmedik. Yöreye ait bilgileri toplamakdayım ve bir ön proje taslağı geliştirmek amacındayım.

Antik Tiyatro onarımı önü plaza, deniz tarafında oturma mahalleri, altında otopark, onun altında da cevre yolu olmak üzere yapılmalıdır. Bu tiyatro kullanıma açılabilmelidir.

Ericson firmasının bazı onarım işlerini yapacağı söylenmekte. Bu onarım yapılırken bu işin yarım yamalak değil yukarıdaki önerideki gibi tamam olarak yapılmasının gercekleşmesi gerekmektedir. Bu hususta bilgi yardımına hazırız.

Siz Bodrumluların ve Bodrumdaki dışarıdan gelmiş aydınların bukadar önemli bir simgeyi beceriksiz ve şimdiye kadar olan tutumlarını belirtmiş olan ellere bırakmanız sonradan esefle anacağınız bir felaket daha yaratır. Bu meydana gelmeden birleşerek sesinizi duyurmanız ve gereğinin yapılmasına çalışmanız kaçınılmaz bir ihtiyaçtır. Bodrum için çalışan organizasyonların bu konuda biraraya gelip toplu bir güç olarak bu konuyu ele alması da çok yararlı olacaktır.

Yok canım olurmu demeyin. Bu yolu tiyatronun bukadar yakınından geçirmedilermi? Vakdiyle çarşının çok mühim bir noktasında yerleşmiş olan Aya Nikola Kilisesi vardı. Büyük bir tarihi değer taşıyan bu bina tamir edilecek ve bir turizm merkezi olabilecek iken basit bir fen memurunun deyimine uyularak yıkılmadımı? Onun yerine Bodrumun en çirkin yapılarından birisi olan ve yerine hiçbir olum sağlamayan o yüzkarası Halk Eğitim Merkezinin yapılmasına herkez seyirci kalmadımı? Belki şimdi hitap ettiğim sizler de buradaydınız ve seyirci kaldınız. Onlar kadar siz de suçlu  olabilirsiniz dersem acaba zülfü yare dokunurmuyum?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About The Author

0 Comments